Kunnollinen pyöräilykypärä suojaa sinua!

Sopivan pyöräilykypärän valinta ja säätäminen

Pyöräilykypärää valittaessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita!

1.    Mihin käyttöön kypärä tulee
2.    Kypärän istuvuus päähän
3.    Kypärän hinta ja laatu
4.    Kypärän turvallisuus

Kypärän käyttötarkoitus

Kypärän käyttötarkoitus ohjaa paljon kypärän valintaa. Tavalliseen työmatka-ajoon tai vapaa-ajan lenkeille löytyy hyvin yleiskypäriä, jotka ovat myös useimmiten edullisia. Yleiskypärät (kuva 1) ovat tyypillisesti hyvin ilmastoituja, päässä mukavia ja kevyitä kypäriä.

Suomessa käytetään yleiskypärinä myös erittäin paljon ns. pottamallisia BMX-kypäriä (kuvat 2), joita suositaan niiden kestävyyden, hinnan ja ulkonäön vuoksi.  Yleiskypäriä kevyemmät ja ilmastoidummat maantiekypärät ja paremmin suojaavat, mutta kuumemmat maastokypärät sopivat harrastus ja kilpakäyttöön hyvin. Näissä kypärissä myös hinta nousee selvästi korkeammaksi.

Kypärän sovittaminen ja säätäminen

Kun omaan käyttöön sopiva kypärätyyppi on selvillä kannattaa lähteä sovittamaan omaan päähän istuvaa kypärää. Kypärä on vähän kuin kenkä, sen istuvuuden saa selville parhaiten sovittamalla. Hyvä istuvuus vaikuttaa käyttömukavuuden lisäksi myös kypärän turvallisuuteen. Istuva kypärä pysyy paikoillaan rajuissakin kaatumisissa. 

Kypärää sovitettaessa ensin valitaan omaan päähän sopivalta tuntuva koko. Kypärä kuuluu  tuntua päässä mukavalta, mutta silti tyköistuvalta. Kypärän säätäminen etenee ylhäältä alaspäin. Jos kypärässä on kiristyspanta se voidaan kiristää niin että kypärän etureuna asettuu pari senttiä kulmakarvojen yläpuolelle. Otsa on tärkeää saada suojatuksi sillä siihen kohdistuu kaatumisissa usein iskuja. Joissain kypärämalleissa myös kiristyspannan korkeutta voi säätää omalle takaraivolle sopivaksi. 

Tämän jälkeen säädetään korvalenkit, joiden tulee kiertää korva ulkokautta ja yhtyä korvalehden alapuolella. Kaularemmi kiristetään viimeiseksi, sen ja leuan alapinnan väliin voi jättää noin parin-kolmen sormen verran väliä. Sovittamiseen saat tarvittaessa apua asiantuntevasta pyöräkaupasta.

Kypärän hinta ja laatu

Edullisimmat pyöräilykypärät maksavat muutamia kymmeniä euroja. Selkeimmät erot halvimpien ja hieman laadukkaampien yleiskypärien välillä tulevat valmistustavasta.

Halvimpien kypärien ulkokuori liimataan kypärän sisäosaan kiinni, kun taas laadukkaammat kypärät valmistetaan In mold -tekniikalla. Siinä ulkokuori valetaan kiinni kypärään valmistusvaiheessa. In mold -kypärän kuori kestää kovaakin käyttöä eli se ei irtoa sisäkerroksesta kuten liimatuille usein käy. Eroja laadussa voi olla myös kypärien pehmusteissa, yleisessä suunnittelussa ja istuvuudessa sekä muissa materiaaleissa.

Panostamalla kypärään noin 40 euroa tai yli saat jo varsin laadukkaita kypäriä. Panostamalla hieman enemmän rahaa kypärään  materiaalit, viimeistely, hengittävyys, keveys, turvallisuus ja/tai aerodynaamisuus yleensä parantuvat entisestään.

MIPS-kypärän (MIPSistä lisää seuraavassa kappaleessa) saa yleensä sijoittamalla kypärään parikymmentä euroa normaalimallia enemmän. Maantie- ja maastokypärien lippulaivamallit maksavat jopa 300 euroa, mutta myös noin 100 eurolla saa jo erittäin fiksuja harrastekypäriä, joissa hyödynnetään huippumallien ominaisuuksia.

Kypärän turvallisuus

Kaikki Suomessa myytävät kypärät ovat CE-standardoituja eli ne täyttävät turvallisuudelle asetetut perusvaatimukset.

Kypärän turvallisuutta voi parantaa valitsemalla itselleen oikean kokoisen ja hyvin istuvan kypärän, joka pysyy rajustikin kaaduttaessa oikeassa asennossa päässä. Kypäriin on tullut myös uusia turvallisuusteknologioita, joista ehkä tunnetuin on MIPS. 

Mips on Tukholman lääketieteellisen ja teknillisen yliopiston yhteistyössä kehittämä teknologia, joka pyrkii vähentämään aivoihin kohdistuvaa kiertoliikettä. MIPS-kypärien sisäpinta liukuu kaatumissa lyhyen matkan, jolloin pää pääsee jatkamaan liikettä kypärän sisällä. Kun pysähdys ei tapahdu kuin seinään itse aivoihin kohdistuva kiertoliike pienenee.

Kypärä on aika laittaa vaihtoon jos sen rakenteessa on murtuma. Tämän voi tarkistaa katsomalla kypärän sisäpuolen rakenteet tarkasti läpi. Muuten kypärän oikeaa käyttöaikaa on vaikea määrittää. Jos kypärä altistuu jatkuvasti auringonvalolle ja säälle, eli sitä käytetään paljon, voi valmistajien mukaan jonkinlaisena ohjearvona pitää noin viiden vuoden käyttöaikaa.
 

Turvallisuus on pääasia josta ei kannata tinkiä.

Suosittelemme laadukkaita Giro ja Bell -kypäriä joiden laajasta mallistosta jokaiselle löytyy oma ja  hyvin istuva kypärä.