Talvipyöräilyn aloittaminen on helppoa kenelle tahansa
Kelin mukaan sopivilla vaatteilla, pyöräilyvarusteilla sekä ennakkoluulottomalla asenteella talvipyöräily on mukavaa ja turvallista liikuntaa. Talvipyöräily on omiaan myös työmatkalaiselle, joka hoitaa peruskuntoaan uhraamatta siihen sen enempää päivästä aikaa.
MUUTAMA VINKKI TALVIPYÖRÄILYÄ ALOITTAVALLE
Talvipyöräilyssä pyörän merkitys korostuu. Pyörän pitää toimia aina luotettavasti ja turvallisesti. Tasokas hybridi, maastopyörä tai laadukas Suomen olosuhteisiin suunniteltu sähköpyörä soveltuvat loistavasti talveen. Napavaihteiset pyörät ovat myös erittäin luotettavia talvikäytössä kelistä riippumatta. Pidä pyörä puhtaana ja säilytä lämpimässä, jos mahdollista. Sähköpyörän akku ja mm. näyttö kannattaa aina ottaa lämpimään pakkaselta. Käytä pyörä huollossa ennen talvipakkasia.
TURVALLISUUTTA JA AJOVARMUUTTA TALVIAJOON
Talven pimeällä on tärkeä nähdä ja tulla nähdyksi. Vaikka ajaisit katuvalaistuksessa kannattaa hankkia vähintään 300-600 lumen ladattava etuvalaisin, jolla näet tarkemmin myös tienpinnan ja kirkas punainen takavalo. Punainen takavalaisin on tulossa pakolliseksi hämärän aikaan 1.6.2020 alkaen. Ladattavat led-valaisimet ovat tehokkaita, edullisia ja ympäristöystävällisiä. Heijastimia on hyvä olla pyörässä ja pyöräilijän vaatteissa.
LUE BLOGISTA – MILLAINEN VALAISIN PYÖRÄÄNI
Rauhallinen ennakoiva ajotapa ja nastarenkaat ovat talvipyöräilijän tärkeimmät varusteet. Nastarenkaat kannattaa vaihtaa heti kun yölämpötila käy pakkasen puolella. Nastarenkaat antavat pitoa jäällä ja lumella. Pitoa voit lisätä myös laskemalla hieman renkaiden ilmanpainetta. Polkupyörän nastarenkaat ovat kooltaan yleensä hieman kesärenkaita korkeammat ja lumipidon vuoksi karkeakuvioiset. Renkaan ja lokasuojan väliin tulisi aina jäädä myös riittävästi lumivaraa. Siksi polkupyörän nastarengas valitaan usein hieman kesärengasta kapeampana.
LUE BLOGISTA – POLKUPYÖRÄN NASTARENKAAT
KELIIN SOPIVAT VAATTEET JA VARUSTEET
Suosi kerrospukeutumista, jolloin vaatteita on sopivasti vaatteita kaikille keleille. Tuulenpitävät kuorivaatteet ja niiden alle kosteutta tehokkaasti siirtävät alusvaatteet. Rennossa talvipyöräilyssä hikoilu on harvemmin ongelma mikä helpottaa pukeutumista.
Kovilla pakkasilla kaikkein haastavinta on suojata sormet, varpaat ja pää. Kypärän alle tuleva ohut ja tuulta sopivasti pitävä myssy tai kypärän päälle tuleva viimaa estävä silikonisuoja ovat ehdottomia talven viimaa vastaan. Kädet palelevat helposti, joten kunnon lämpimät hanskat ovat tarpeen. Kovemmalla pakkasella ohuet sormikkaat lisäksi hanskojen kanssa.
Kenkävalinnaksi kunnolla myös nilkkaa suojaavat tukevat ja lämpimät jalkineet. Ulkoiluun ja vaellukseen suunnitellut talvikengät sopivat hyvin talvipyöräilyyn.
Pyöräilyssä vaatteita ja mm. extrahanskoja on helppo kuljettaa mukana repussa tai laukussa. Tavaratelineelle asennettava laukku on verraton tavarankuljetukseen. Se on helppo asentaa ja käyttää hanskat kädessä. Pyörän pumppu ja lukko kuuluvat pyörän tärkeimpiin varusteihin talvellakin.
OIKEA LÄHESTYMISTAPA TALVIPYÖRÄILYYN
Talvipyöräily ei välttämättä tarkoita, että pitää pyöräillä joka päivä. Kovilla pakkasilla tai kun räntää sataa vaakatasossa jätä pyörä suosiolla kotiin. Suurin osa talvipäivistä on mukavia pyöräilyn kannalta ja innostuksen ylläpitämiseksi onkin paras, jos pyörän selkään on aina mukava hypätä. Kokeile ja innostu Sinäkin.
Teksti: Tommi Kannisto