Millainen pyörä lapselle?

Lasten pyörät ovat erilaisia ja pyörän valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Lasten pyörän ulkonäkö ja varustelu ovat luonnollisesti tärkeitä juttuja. Tärkeintä lasten pyörää valittaessa on varmistaa menopelin olevan sopivan kokoisen ja turvallisen omalle lapselle. Pyörä ei ole lelu vaan kulkupeli, samoin kuin meillä aikuisillakin.

Hyvä myös antaa lapsen vaikuttaa pyörän valintaan – yleensä pyörä tulee aktiivisempaan käyttöön, kun lapsi saa valita hänelle sopivista malleista itseään miellyttävän vaihtoehdon.

Pyörän valinnassa kannattaa ottaa ennen kaikkea huomioon lapsen ja pyörän koko.

Sopivan kokoisen lasten pyörän löytämisessä voidaan pitää perusohjenuorana, että lapsen on yletyttävä molemmilla jaloilla tukevasti maahan, satulan ollessa niin alhaalla kuin sen saa.

Oikeankokoinen pyörä on ehkä tärkein asia lapsen pyöräilytaitojen mutta myös ennen kaikkea turvallisuuden kannalta. Vaikka lasten pyörät on suunniteltu helpoiksi ajaa, oikean kokoista pyörää on aina helpompi hallita. Lasten pyörään ei kannata ostaa liikaa ns. ”kasvunvaraa”.

Koska lapsen kädet ja jalat ovat suhteessa lyhyemmät kuin aikuisella on tärkeä varmistua myös oikeasta ajoasennosta. Lapselle riittävän pysty ajoasento on oikea jotta pyörän käsittely ja ympäristön sekä mahdollisen liikenteen seuraaminen helppoa. Lapsen ei ole tarkoituksen mukaista kurottaa liikaa pyörän tangolle. 

Koon ja ulkonäön lisäksi pyörän valintaan vaikuttaa myös vaihteiden määrä.

Koululainen usein valitsee itselleen 3-vaihteisen menopelin, kun taas 1-vaihteinen palvelee mainiosti alle kouluikäisen lapsen pyöräilyn tarpeita.

Pyörän valintavaiheessa on hyvä myös kokeilla sitä käytännössä. Tasokkaampaa lasten pyörää on yleensä kevyt ja vaivaton polkea. Heikkolaatuiset voimansiirron komponentit voivat olla syy lapsen vaivalloisen polkemiseen ja tämä myös herkästi vie lapselta intoa pyöräilyyn. 

Madison on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan lasten pyörämerkkinä hyvän hinta-laatusuhteen, kestävyyden ja ajan hermolla olevan malliston ansiosta.

Mikä tekee Madisonista erinomaisen vaihtoehdon muihin saman hintaluokan lasten pyöriin verrattuna?

Yhtenä syynä Madisonin lasten pyörien suosioon on kehittämämme KidFit-mitoituskonsepti, jonka ansiosta pyörissä on huomioitu lasten ruumiinrakenne, tasapaino ja havaintokyky.

Ainutlaatuisen KidFit -konseptin ansiosta pyöräily on lapselle turvallista, sujuvaa ja ennen kaikkea mieluisaa.

KidFit käytännössä:

  • Lasten käsivarret ovat suhteessa lyhyemmät kuin aikuisten. Tämän takia Madison -junioripyörien ohjaustanko on kapeampi, hieman ylempänä ja siten hieman lähempänä pientä pyöräilijää.
  • Lasten näkökenttä ja huomiokyky eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Madison-pyörissä onkin liikenteen seuraamista helpottava pysty ajoasento.
  • Pyörät on suunniteltu kestäviksi, kevyiksi polkea ja helpoiksi hallita.
  • Lasten tasapaino kehittyy aikuisten tasolle vasta 8–10 vuoden iässä. Tämän vuoksi lasten Madison-pyörissä ohjaintangon, satulan ja polkimien etäisyydet on optimoitu helpon ja tukevan ajoasennon saavuttamiseksi.

Lasten pyörien kokosuositukset:

12” 2–4-vuotiaat (noin 80–100 cm pyöräilijälle) 

Monelle se pyörä, jolla tutustutaan pyöräilyyn ensimmäistä kertaa. 12” lasten pyörät ovat yksivaihteisia, jotta lapsi voi keskittyä rauhassa pyöräilytaitojen opetteluun ja kehittämiseen. Pyörämalleistamme löytyvät jalkajarrulliset poikien Pluto ja tyttöjen Luna. Pyörissä on tukevat apupyörät ja pikalukitteinen työntötanko vakiovarusteena. Kaikki Madison lasten pyörät ovat ainutlaatuisten KidFit- vaatimusten mukaisia ja runkokorkeudeltaan suhteellisen matalia. Näin pyöräily on lapselle turvallista ja sujuvaa.
 
16” 4–6-vuotiaat (noin 90–120 cm pyöräilijälle) 

Monelle se pyörä, jolla harjoitellaan pyöräilyä ensimmäistä kertaa ilman apupyöriä ja hankitaan ensimmäisiä muistoja pyöräilystä. 16” lasten pyörät ovat yksivaihteisia, jotta lapsi voi keskittyä tasapainon säilyttämiseen ja pyöräilytaitojen kehittämiseen. Pyörämalleistamme löytyvät jalkajarrulliset poikien Kosmo ja tyttöjen Helmi. Kaikki Madison lasten pyörät ovat ainutlaatuisten KidFit- vaatimusten mukaisia ja runkokorkeudeltaan suhteellisen matalia. Näin pyöräily on lapselle turvallista ja sujuvaa.
 
20” 6–8-vuotiaat (noin 110–130 cm pyöräilijälle)

20”-renkaalla varustettu Madison on polkupyörä lapselle, joka on iältään noin 6–8-vuotias. Nämä lasten pyörät ovat kovassa käytössä ja niillä tehdään myös ensimmäisiä hiukan pidempiä retkiä. Pyörämalleistamme löytyvät 1-vaihteiset jalkajarrulliset Rage pojille ja upea Emma tytöille. 3-vaihteiset jalkajarrulliset Rage 3 pojille ja Emma 3 tytöille soveltuvat jo hieman pidemmillekin retkille. Kaikki Madison lasten pyörät ovat ainutlaatuisten KidFit- vaatimusten mukaisia ja runkokorkeudeltaan suhteellisen matalia. Näin pyöräily on lapselle turvallista ja sujuvaa.

Kypärän käyttö

Pyöräilyn tärkein lisävaruste lapsella on ehdottomasti laadukas pyöräilykypärä. Kypärän hankinnassa olennaisinta on valita oikea koko ja säätää se itselle sopivaksi. Kypärämalleissa on niin paljon valinnanvaraa, että jokainen löytää niiden joukosta varmasti itseään miellyttävän vaihtoehdon. Ulkonäkö ja tyyli ovat tärkeitä, jotta lapsi käyttäisi aina kypärää.

Kannattaa kiinnittää huomiota kypärän istuvuuteen, hihnojen ja kiristimen helppoon käytettävyyteen. Tärkeintä on, että kypärän käytöstä tulee lapselle tapa ja itsestäänselvyys. Tämä kannattaa opettaa myös aikuisen esimerkin kautta jo varhain.

Lasten kanssa tehdyt pyöräretket ja yhteiset hetket ovat ikimuistoisia. Pyöräily on kivaa yhdessä!

Madison lasten pyöriä on saatavilla laajalti erikoisliikkeissä ja  Citymarketeissa ympäri Suomen. Tutustu sinäkin Madisoniin! 

Teksti: Tommi Kannisto