Millaisen sähköpyörän valitsen?

Sähköpyörien laajasta valikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen makuun ja käyttötarpeeseen 

Sähköpyörällä ajaminen on kuin pyöräilisit aina myötätuuleen. Sähköpyörä soveltuu lähes kaikille pyöräileville käyttötarkoituksesta riippumatta.

Millainen olisi paras sähköpyörä juuri Sinulle?

Kokemuksen kautta voimme sanoa, että harva edes aavistaa ostohetkellä, miten paljon tulee pyöräilemään, kun hankkii sähköpyörän. Sähköpyörä on myös arvokas hankinta ja siksi erihintaisia ja monenlaisia malleja kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä. Millainen sähköpyörä sopii omaan menoosi? Sporttinen työmatkapyörä, täysverinen maastopyörä vai perinteinen kaupunkipyörä?

Mieti etukäteen ajatko silloin tällöin vai käytätkö pyörää päivittäin? Ajatko pitkiä matkoja kerralla? Onko tavoitteenasi kunnon kohottaminen vai arjessa liikkuminen? Käytätkö pyörääsi työmatkoilla, kauppareissuilla vai rymisteletkö maastossa? 

Sähköpyörä soveltuu erinomaisesti myös kuntoiluun

Avustuksen ansiosta kuntoilun kynnys on matalampi ja avustustehoa säätämällä saat sykealueet pysymään paremmin tavoitealueilla. Sähköpyörällä jaksat pidempään, nautit enemmän ja todennäköisesti myös ajat ja kuntoilet pyörälläsi useammin.

Sähköavusteisten pyörien hintahaarukka on erittäin laaja

Sähköpyörän valinnassa kannattaa panostaa laatutuotteeseen. Halvempien sähköpyörien akun kesto on yleensä lyhyempi, tekniikan luotettavuudessa ja käytettävyydessä toivomisen varaa. Myös huolto ja varaosien saanti saattaa olla kankeaa. Usein halpapyörät ovat myös tekniikan ja raskaampien komponenttien vuoksi myös raskaampia polkea akun tyhjennyttyä.

Eniten tarjontaa ja käytännössä paras hinta-laatusuhde on noin 2000 euron sähköpyörämalleissa. Pyörämallit ovat rungoiltaan, sähköavustusjärjestelmältään ja komponenteiltaan laadukkaita sekä myös hyvin varusteltuja.

Tasokkaammissa pyörissä on pääsääntöisesti hienostuneempi, momentintunnistimella varustettu keskiövetoinen avustusjärjestelmä, mikä säästää akkua ja poljintuntuma on parempi. Keskiövetoisista sähköpyöristä onkin vakiintunut myös suomalaisten kuluttajien suosikki. Keskiövetoisissa avustusjärjestelmissä myös ajotuntuma, käyttömukavuus ja muut ominaisuudet ovat omaa luokkaansa.

Shimano Steps -avustusjärjestelmä on Suomessa tunnetuin keskiövetoisissa sähköpyörämalleissa. Kaikissa keskiövetoisissa Madison sähköpyörämalleissa on kevyt ja ajotuntumaltaan loistava Shimano Steps  -sähköavustusjärjestelmä.

Laadukas akku kestää useita satoja latauskertoja. Käytännössä akku kestää aktiivisempaakin ajoa useita vuosia ja kymmeniä tuhansia ajokilometrejä. Akun uusiminen maksaa aina useita satoja euroja joten kannattaa panostaa laatuun. Shimano Steps -akuilla on varma saatavuus ja erittäin pitkä käyttöikä.

Runko on pyörän sydän ja sähköpyöräilyssä runko ja laadun merkitys korostuu käytössä

Laadukkaammissa malleissa on vauhdikkaaseen sähköpyöräilyyn varta vasten suunniteltu runko. Avustustekniikka, johdotukset ja vaijerit on suojattu asiallisesti. Pyörä on jämäkkä ja mukavan tuntuinen ajaa. 

Tasokkaammissa keskiövetoisissa pyörissä on yleensä 3-8 vaihdetta ja huoleton napavaihde. Hybridi- ja maastopyörissä on useimmiten ketjuvaihteisto ja 8-12 vaihdetta. Vaihdemäärää tärkeämpää sähköpyöräilyssä on vaihteiston toimivuus. Voimansiirto, varsinkin ketjut ja rattaat ovat sähköpyörässä aina isommalla rasituksella.

Laadukkaat komponentit kuten jarrut, vanteet ja vaihteistot ovat osa kestävyyttä ja käyttömukavuutta, mutta sähköpyöräilyssä myös ennen kaikkea turvallisuutta. Kaikissa tilanteissa tehokkaat jarrut kuuluvat sähköpyörään. Hydrauliset levyjarrut ovat tunnokkaat ja tehokkaat. Myös Madison käyttää ainoastaan hydraulisia Shimano -levyjarruja sähköpyörämalleissa.

Talvipyöräilyyn sähköpyörä tuo uuden ulottuvuuden

Sähköpyörä kulkee kevyesti talven vaihtelevissa olosuhteissa ja madaltaa huomattavasti lähteä myös talvella liikkeelle. Laadukas Li-ion akulla varustettu sähköpyörä toimii loistavasti myös pakkasella.

Kannattaa huomioida että akun kesto ja toimintamatka lyhenevät pakkasen myötä mutta ajonautinto on sama kuin kesällä. Akku on hyvä saada suojaan pakkaselta. Monesti akut ovat helposti irroitettavissa joka on erittäin tärkeä esim. talven työmatkoilla. Jos ajat paljon myös talvella varmista että pyörän akku on helposti irrotettavissa. 

Pyörän kokeileminen ennen ostopäätöstä on tärkeää, jotta voit varmistua ajoasennosta, ajotuntumasta ja pyörän sopivuudesta.

Sähköpyörä on iso hankinta ja varsinkin sähköpyörien ajotuntumassa on valtavasti eroja, jotka voit havaita vain itse kokeilemalla. Madison sähköpyörät on valmistettu yhteistyössä Euroopan johtaviin kuuluvan sähköpyöriin erikoistuneen tehtaan kanssa. Haluamme tarjota laadultaan, käyttö- ja ajo-ominaisuuksiltaan markkinoiden parhaat tuotteet, joista on iloa vuosiksi eteenpäin. 

Etuvetoinen Sondrio on budjettiluokan todella laadukkaista komponenteista valmistettu ja täysin varusteltu pyörä. Shimano Nexus 3-vaihteisto jalkajarrulla sekä tehokas V-jarru edessä ja takana. Tutustu lisää Sondrio ja uuteen Sondrio LTD malliin!

Premium tason keskiövetoinen unisex Solaris kulkee pehmeästi ja luotettavasti. Moderni low-step runko on todella jämäkkä ja tyylikäs. Shimano Nexus 3 -vaihteisto jalkajarrulla sekä tehokas hydraulinen levyjarru edessä. Huippulaadukas Solaris sähköpyörä suomen vaativiin olosuhteisiin.

Täysin varusteltu keskiövetoinen unisex Atlantis kulkee hämmentävän pehmeästi ja luotettavasti. Erittäin jämäkkä ja tyylikäs low-step runko. Shimano Nexus 7 -vaihteisto jalkajarrulla sekä tehokas hydraulinen levyjarru edessä. Tutustu lisää suosittuun Atlantikseen!

Huolettomia retkiä ja nautinnollisia hetkiä sähköpyörän kanssa!

Teksti: Tommi Kannisto